1

2

3

Квота 2

4

Аспірантура

У часи війни весь український народ згуртувався для боротьби з ворогом. Кожен українець в міру своїх сил долучається до наближення перемоги. Бібліотекарі, використовуючи всі свої знання, вміння, навички, також не залишаються осторонь.

ХНУМГ ім. О. М. Бекетова опинився в зоні активних бойових дій, тож наукова бібліотека переформатувала майже всю свою діяльність в дистанційний режим. Одним з головних професійних та життєвих пріоритетів став захист інформаційного простору, боротьба з фейками, дезінформацією та кіберзагрозами.

На сторінках сайту наукової бібліотеки, Університету сторінках соціальних мереж Facebook, Instagram, в корпоративній університетській мережі Yammer, в групі «Бібліотека» надається для розповсюдження правдива, перевірена та важлива інформація: життєвоважливі інструкції та рекомендації для громадян України, наприклад, про навчання з питань мінної небезпеки.

У винятково складний для країни та її науки час фахівці наукової бібліотеки докладають всіх зусиль для забезпечення науково-дослідницької роботи викладачів, студентів та аспірантів Університету. Співробітники бібліотеки працюють в наукометричних базах даних: Web of Science, Scopus та Research4Life. Кожного дня в умовах віддаленого доступу бібліотекарі здійснюють пошук наукових статей згідно із навчальними програмами Університету, запитами користувачів, які мають нестабільний Інтернет, завантажують їх та розміщують у OneDrive для спільного доступу.  

За дистанційним доступом до Web of Science, Scopus та Research4Life просимо звертатися за електронною адресою начальника відділу бібліотеки: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

З метою підвищення ефективності використання науковометричних баз даних співробітники наукової бібліотеки разом з науковцями беруть участь у вебінарах, які організовує компанія Clarivate. 5 травня 2022 року брали участь у вебінарі за темою «Використання Web of Science для ефективної наукової діяльності».

За активну участь у вебінарі бібліотекарами було отримано 11 іменних сертифікатів.

Сертифікати

Упродовж травня фахівці наукової бібліотеки будуть брати участь ще у 4-х вебінарах, під час яких будуть обговорюватися можливості використання платформи Web of Science.

Співробітники інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки надають онлайн-послугу з присвоєння навчальним посібникам, монографіям, авторефератам дисертацій, науковим статтям класифікаційних індексів за таблицями УДК. Скористатися даною послугою можуть викладачі, аспіранти та студенти Університету, надіславши запит за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Для отримання шифру (індексу УДК, авторського знаку) необхідно надати таку інформацію:

– повну назву документу;

– анотацію або ключові слова, які розкривають зміст роботи;

– контактні дані автора: П.І.Б., телефон, e-mail.

Наукова бібліотека постійно оновлює новинний контент на сайті бібліотеки, сайті Університету, в соціальних мережах: Facebook, Instagram та в корпоративній університетській мережі Yammer, в групі «Бібліотека» та публікує новини в групі «Науково-дослідної частини» Університету. Користувачам надається актуальна інформація про розклад вебінарів від компанії Clarivate, безкоштовний тестовий доступ до повнотекстових електронних ресурсів на платформі Research4Life тощо.

В умовах дистанційного режиму роботи особливого значення набувають віртуальні виставки, приурочені до найважливіших подій в суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб. Так, з метою пошанування й увічнення пам'яті Миколи Івановича Костомарова, наукова бібліотека створила у травні 2022 року віртуальну виставку «Гордість України: Микола Костомаров» (до 205-річчя з дня народження М. І. Костомарова (1817-1885), українського публіциста, історика).

Бібліотекарі наукової бібліотеки Університету долучилися до волонтерської діяльності. Так, начальниця науково-методичного відділу наукової бібліотеки Юлія Моргун входить до команди активістів, яка працює на потреби Височанської ОТГ. Волонтери надають посильну допомогу у забезпеченні соціально незахищених жителів громади та внутрішньо переміщених осіб: отримують та розподіляють гуманітарну допомогу; займаються забезпеченням місцевої поліклініки речами для малят до 3-х років, дитячим харчуванням, вітамінами, а також іграшками і засобами дитячої гігієни; закуповують медикаменти та доставляють гуманітарну допомогу і ліки тим мешканцям, які не спроможні дістатися пунктів видачі та аптеки. Діяльність команди волонтерів, до складу якої входить Юлія Моргун, була відзначена подякою від Височанської ОТГ.

До волонтерської діяльності також долучилася бібліотекар І категорії наукової бібліотеки Юлія Дроговоз, яка разом зі своїм чоловіком доставляє власним транспортом цивільним та військовим гуманітарну допомогу, що надходить до Харкова.

Під час обстрілів Харкова будівля Університету постраждала від вибухів. У бібліотеці також 17 квітня було вибито вибуховою хвилею скло у вікнах. Постала проблема збереження книжкового фонду та комп'ютерної техніки. Завдяки самовідданій праці завідувача сектору наукової бібліотеки Бориса Олександровича Довбні ще з початку війни, який перемістив усі 96 комп'ютерів, принтери, сканери та ін. у безпечне місце, технічне обладнання бібліотеки було збережене. Колектив наукової бібліотеки висловлює вдячність Ректору Університету Володимиру Миколайовичу Бабаєву, керівництву Університету за підтримку колективу, закупівлю плівки для ремонту, співробітникам Університету під керівництвом головного інженера Сергія Вікторовича Романенка, які міцною плівкою закрили усі 23 пошкоджених вікна.

Таким чином, у ці непрості воєнні часи наукова бібліотека ХНУМГ ім. О. М. Бекетова наполегливо працює та продовжує надавати свої послуги користувачам, у тому числі, дистанційно. Також бібліотекарі займаються волонтерською діяльністю і працюють над збереженням книжкового фонду та обладнання бібліотеки. В умовах воєнного стану наукова бібліотека продовжує виступати базовою соціально-комунікативною структурою, яка забезпечує комунікаційні процеси з використанням документів, інформації і знань.

З усіх питань про роботу бібліотеки просимо звертатися за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

До вашої уваги також корисні посилання, які допоможуть вам у навчальній та науковій діяльності:

Електронний каталог Наукової бібліотеки Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова –http://koha.kname.edu.ua/.

Цифровий репозиторій Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова – https://eprints.kname.edu.ua/.